Du andas för mycket

De senaste dagarna har vi pratat mycket om andning och hur viktigt det är att inte bara andas, men att andas rätt!! På sanskrit heter andning Prana, vilket också betyder Liv och Livsenergi. Inom yoga hör jag ofta att vi föds med ett visst antal andetag, vilket jag fram till nu har tyckt låter väldigt klyschigt. Men det kan faktiskt ligga någonting i det!

Tydligen blir vi allt sämre på att andas. Med våra stressiga levnadsvanor andas vi alldeles för snabbt och ytligt, även när vi är i vila! För ca 50 år sedan stod det i alla medicinböcker att en normal andningsfrekvens ska ligga på 12-14 andetag/minut. Idag har gränsen höjts till 14-16-18, till och med 20 andetag/minut!! Bara för att vi genomsnittligen andas mer… betyder det att våra kroppar accepterar denna förändring? – Nej! Vi blir sjuka!

Jag ska förklara:
Vi andas in O2 och ut CO2, så mycket kommer ni ihåg från biologin, eller hur? Vanligtvis kommer syret ner i lungorna där syremolekylerna plockas upp av de röda blodkropparna och dess hemoglobin, för att sedan föras vidare i kroppen. Faktum är att alla celler behöver syre för att kunna tillverka ATP (Energi), så när blodkroppen kommer med syre till cellen är tanken att det ska vänta en liten koldioxid utanför cellen som ska byta plats med syret så att denna kan komma in i cellen och delta i processen.

Problemet uppstår när vi hyperventilerar, det vill säga, andas in för mycket Syre (O2) och ut för mycket Koldioxid (CO2), för då blir balansen i blodet skev. Detta leder till att pH i blodet ökar och vi blir basiska. Detta i sin tur gör att bindningarna mellan syremolekylerna och hemoglobinet blir extra starka och att syremolekylerna vill helt enkelt inte släppa taget när de kommit fram till cellen = det produceras inte någon energi. (Kallas för Bohr’s effekt)

Hur är det då med Aerob och Anaerob energiproduktion?
Slår vad om att du som känner till uttrycken lugnt tänker för dig själv att: Jaomen, kroppen kan ju producera energi utan syre också… Absolut, men här kommer en liten återblick på denna process.

Det som jag har pratat om nu är den Aeroba enegriproduktion, det vill säga den som kräver syre i processen. Den formeln ser ut såhär:

C6H12O6 + 6 O2 + 38 ADP + 38 fosfat → 6 CO2 + 6 H2O + 38 ATP

Hängde ni med? Det viktiga är att det tillverkas 38 stycken ATP (energimolekyler).

Formeln i den Anaerob energiproduktion ser ut såhär:

C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2 + 2 ATP

Det vill säga endast 2 st energimolekyler utvinns i denna process!

Konklusion:
Detta gör att kroppen tror att vi har brist på energi, och vi blir sötsugna istället! Va?! Så vi äter mer, gärna onyttigt, och sakta men säkert utvecklar vi ett metabolt syndrom vilket är grunden till de flesta vanliga sjukdomarna vi stöter på i dagens sjukvård. Ex. Diabetes, fetma, ❤ och kärlsjukdomar osv.

Så vad kan vi göra för att andas bättre?
– Börja med att jobba på din hållning. Så fort du sjunker ihop med axlarna börjar du automatiskt andas mer ytligt, och där med också snabbare. Tänk på hur du sitter vid matbordet, datorn, i soffan osv… sträck på dig! Ut och rör på dig. Ta promenader.
Eller vad sägs om att börja med Yoga : )

– Lär dig att andas långsamt. Inom yoga har vi överextrema målsättningar… vi strävar efter att i vila andas 2-3 andetag i minuten! Givetvis är det bara mycket, mycket få människor som klarar detta, men att andas färre andetag per minut än vad du gör nu är livsviktigt!
Du kan öva genom att andas ut under längre tid än du andas in, tex. andas in medan du räkna till fyra, andas ut medan du räkna till åtta. Nyckeln är att göra denna typ av övning flera gånger om dagen, VARJE dag. Det behöver inte vara så svårt : ) Börja nu!

PS: inte att rekommendera om du du upplever någon typ av depression. Dock en jättebra övning för dig som är orolig/nervös.

Åter igen ett mycket informativt inlägg : ) Hojta till om det är nått du undrar eller vill kommentera!

2 thoughts on “Du andas för mycket

  1. Gud vad intressant!! Aningen krångliga formler hehe men jag förstår helheten. Jag har precis lunchat och ska hem, lägga mig i sängen och andas 🙂 du skriver så klokt och intressant! ❤

    1. Åh vad bra!!! Roligt att jag kunde framföra helheten, det var ju det som var meningen : ) Hoppas det går skiiit bra på matchen ikväll!! PUSS!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s