Kambodjansk livsstil

Då var det dags att lära sig mer om Kambodjansk mat! Vi hade bokat matkursen på samma hotell som vi var på dagen innan, The River Garden Hotel… det kanske inte var den bästa matlagningskursen i stan, men det är inget att göra åt. Höjdpunkten var i alla fall den guidade turen på marknaden som ägde rum innan vi började själva lektionen. Till våran fördel (tror vi) var vår guid sjuk och istället fick självaste ägaren till hotellet, Australiensiska Deborah, visa oss runt. Deborah har bott i Kambodja i 7 år och var väl insatt i lokalbefolkningens situation och livsvanor. Eftersom hon är engelsktalande tyckte vi att vi fick mycket utav hennes berättelser och bra svar på alla våra frågor : ) Dessutom kunde hon utgå från vårt tankesätt och poängtera skillnader och likheter med hur människor i Kambodja tänker och agerar vilket var mycket intressant!

Här ska ni få se lite av vad vi lärde oss:

På marknaden köper varje säljare in precis så mycket råvaror som denne tror kan säljs samma dag. Inget av råvarorna på marknaden har vistats i kylskåp eftersom invånarna ofta är för fattig för att ha elektricitet.
På marknaden köper varje säljare in precis så mycket råvaror som denne tror kan säljs samma dag. Inget av råvarorna på marknaden har vistats i kylskåp eftersom invånarna ofta är för fattig för att ha elektricitet.
Eftersom många människor i Kambodja lider av svält har de lärt sig att äta frukter och grönsaker som vi skulle definiera som omogna, eftersom de inte har tid att vänta på att det ska mogna. Till exempel gröna tomater, grön mango och grön papaya. Ofta rivs det ner och kokas som vilken grönsak som helst.
Eftersom många människor i Kambodja lider av svält har de lärt sig att äta frukter och grönsaker som vi skulle definiera som omogna, eftersom de inte har tid att vänta på att det ska mogna. Till exempel gröna tomater, grön mango och grön papaya. Ofta rivs det ner och kokas som vilken grönsak som helst.
Ris är mycket viktigt i en Kambodjansk måltid och kvaliteten är a och o. Det vita långkorniga riset är det finaste och dyraste. Detta används alltid när det kommer gäster tex. De småkorniga och "trasiga" riset kan användas i röror tex i vårrullar eller liknande.
Ris är mycket viktigt i en Kambodjansk måltid och kvaliteten är a och o. Det vita långkorniga riset är det finaste och dyraste. Detta används alltid när det kommer gäster tex. De småkorniga och “trasiga” riset kan användas i röror tex i vårrullar eller liknande.
Hon mixar chili till en egen chilipasta i en hemmagjord mixer : )
Hon mixar chili till en egen chilipasta i en hemmagjord mixer : )
I Kambodja lagas maten ofta utifrån vilket "tillbehör" som finns tillgängligt.. till exempel "Ingefära med grönsaker och kyckling" är vanligt att se på menyn. De använde stora mängder av färska kryddor medan kött bara blir lite på sidan.
I Kambodja lagas maten ofta utifrån vilket “tillbehör” som finns tillgängligt.. till exempel “Ingefära med grönsaker och kyckling” är vanligt att se på menyn. De använde stora mängder av färska kryddor medan kött bara blir lite på sidan.
Hyvlar citrongräs... snabbt och smidigt! Används gärna som bas i en måltid.
Hyvlar citrongräs… snabbt och smidigt! Används gärna som bas i en måltid.
Mosade röda myror... mums?
Mosade röda myror… mums?
Alltid vacker display med många härliga färger! Inte för att kambodjanerna hellre köper från ett stånd med vacker uppläggning, men bara för att de kan : )
Alltid vacker display med många härliga färger! Inte för att kambodjanerna hellre köper från ett stånd med vacker uppläggning, men bara för att de kan : )
Bananblomma, kan tydligen ätas som vitkål!
Bananblomma, kan tydligen ätas som vitkål!
Fint upplagda fiskar. Fantastiskt att alla är lika stora!
Fint upplagda fiskar. Fantastiskt att alla är lika stora!
Här säljs en massa bananer!!!
Här säljs en massa bananer!!!
Kambodja var tydligen under fransk regi i över 100 år. Baguetterna hänger kvar : )
Kambodja var tydligen under fransk regi i över 100 år. Baguetterna hänger kvar : )
Salt i olika former... och hemmagjord fisk- och oystersås. Mycket populärt, används i nästan all matlagning.
Salt i olika former… och hemmagjord fisk- och oystersås. Mycket populärt, används i nästan all matlagning.
Det äts mycket ägg! Både hönsägg, ankägg och ägg som har förvarats i aska av någon diffus anledning...
Det äts mycket ägg! Både hönsägg, ankägg och ägg som har förvarats i aska av någon diffus anledning…
Minimandariner! Söta och goda!
Minimandariner! Söta och goda!
De ser till att torka allt som inte används med en gång för att kunna äta vid senare tillfällen. Dessa räkor saltas extremt och torkas sedan i solen. Håller i flera månader! I Kambodja odlas även cashewnötter.
De ser till att torka allt som inte används med en gång för att kunna äta vid senare tillfällen. Dessa räkor saltas extremt och torkas sedan i solen. Håller i flera månader! I Kambodja odlas även cashewnötter.
Och så växer det massa peppar!
Och så växer det massa peppar!
Små musslor, dessa med chili... De kommer få mer och mer smak utöver dagen eftersom de ligger på ett metallunderlag som hettas upp under solen och därmed kokas musslorna. Smart :)
Små musslor, dessa med chili… De kommer få mer och mer smak utöver dagen eftersom de ligger på ett metallunderlag som hettas upp under solen och därmed kokas musslorna. Smart 🙂
Hon friterar fiskplättar
Hon friterar fiskplättar
Hon förpackar tuggtobak (Betel nuts) som hon säljer. Vanligtvis bara äldre kvinnor som använder detta...
Hon förpackar tuggtobak (Betel nuts) som hon säljer. Vanligtvis bara äldre kvinnor som använder detta…
Gas används till stormkök för att kunna laga mat. Vanligtvis skall man inte, med risk för explosion, återfylla dessa burkar med gas, men människorna i Kambodja har helt enkelt inte råd att köpa nya...
Gas används till stormkök för att kunna laga mat. Vanligtvis skall man inte, med risk för explosion, återfylla dessa burkar med gas, men människorna i Kambodja har helt enkelt inte råd att köpa nya…
Eftersom ett permanent boende inte är självklart för alla i Kambodja säljs mycket i portionspaket.
Eftersom ett permanent boende inte är självklart för alla i Kambodja säljs mycket portionsförpackat.
Hon pressar ut juicen från sockerrör, jättegott : )
Hon pressar ut juicen från sockerrör, jättegott : )

2 thoughts on “Kambodjansk livsstil

  1. Håller helt och hållet med föregående kommentar och passar på att komma med ett boktips, nämligen en bok som handlar om kambodjanska kvinnors livsvillkor genom århundradena. Boken heter “Lost Goddesses: The denial of female power in Cambodian history” och är skriven av Trudy Jacobsen, samt skriven på engelska, vilket framgick av titeln antar jag. Tycker att boken är mycket läsvärd och informativ…man får en inblick i den kambodjanska historien & kulturen genom att belysa kvinnornas situation från uråldriga, mytologiska tider tills nutid (boken trycktes 2008). Tack för mig (för denna gången)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s