En lugn natt på jobbet

Mamma frågade om inte jag kunde ta lite “sneaky pictures” på avdelningen där jag jobbar… Det tyckte jag var en ypperlig idé!

Jag är ju som sagt på övervakningen, vilket innebär att jag tar hand om patienter som behöver vara under extra observation.  Detta rum ska vara bemannat 24/7, vilket innebär att det är i detta trånga utrymme jag kommer spendera större delen av min vakna tid här i Tromsö!!

Här sitter jag nu och väntar på att det ska bli morgon : )
Här sitter jag nu och väntar på att det ska bli morgon : ) 

Om man tittar ut genom fönstret där bakom den gula stolen så kan man faktiskt se hem till mig! Det tar mig 9-14 minuter att gå till jobbet beroende på hur halt det  är ute : )

 

Här är alla 4 platserna... Alldeles för trångt med tanke på att de allra flesta patienterna här inne behöver full omvårdnad.
Här är alla 4 platserna… Alldeles för trångt med tanke på att de allra flesta patienterna här inne behöver full omvårdnad.

Som ni ser så är det ju väldigt gult och fint här inne 😛 Nu syns det inte  på bilden, men utsikten är i alla fall mysig! Speciellt nu på natten. Då ser man vattnet och alla tända lampor på andra sidan. Just nu är det lite för mörkt för att se det enorma berget bakom, men på dagen ser man hela fjället : ) Det är mysigt!

Den här bilden visar ju inte för 5 öre hur fin utsikten är, men ni kanske förstår ändå :P
Den här bilden visar ju inte för 5 öre hur fin utsikten är, men ni kanske förstår ändå 😛

I natt har jag hand om endast en patient. En standard patient här inne på övervakningen. Patienten har ett kroniskt subduralt hematom och behandlas nu med genomsköljning:

Så här ser skallen ut... patienten har alltså haft en blödning mellan det gröna och det blå membranet och kallas därför Subdural blödning (under dura) Detta ger ett ökat tryck i hjärnan vilket kan ge olika symtom så som ostabilitet, illamående, kräkning osv.
Så här ser skallen ut… patienten har alltså haft en blödning mellan det gröna och det blå membranet och kallas därför Subdural blödning (under dura mater). Detta ger ett ökat tryck i hjärnan vilket kan ge olika symtom så som ostadig gång, illamående, kräkning osv.

För att skölja bort allt blod borrar man ett hål hela vägen ner till arachnoidal membranet och låter så blodet läcka ut. Man sätter in två slangar, en för vätska in och en för vätska ut.

Min uppgift är att se till att det går ut lika mycket vätska som det kommer ut samt att hålla koll på trycket (dropphastigheten), byta påse och så givetvis se till så att patienten inte försämras i sitt tillstånd. Utmanande men spännande!
Vätskan går in från påsen in i huvudet och ut i flaskan i den gula byttan. 

Min uppgift är att hålla koll på att det går ut lika mycket vätska som det går in. Går det in mer än ut blir ju trycket inne i huvudet för högt och kan göra stor skada. Jag måste också hänga med på trycket och motståndet så att det varken droppar för snabbt eller för långsamt, byta påse utan paus, följa med på färgen på den utgående vätskan, och givetvis – följa med så att inte patienten försämras i sitt tillstånd. Elakt nog så betyder det att jag måste väcka patienten ca varannan var tredje timma…. Men det går oftast bra : )

Lugn natt, hej och hå.. Men skönt är det. Igår jobbade jag dag, så jag sov bara några timmar på eftermiddagen innan jag kom tillbaka för att jobba natt.. och nu när jag kommer hem blir det att sova några timmar igen innan jag ska gå på kvällspasset 🙂 att bara jobba ett pass om dagen är ju lyx, sånt hinner vi inte med : )

Men det är inte bara pest.. När man jobbar såhär mycket får man faktiskt ha det såhär bra:

Min smaskiga matlåda denna natt! Mums!
Min smaskiga matlåda! Mums!

Ha en god dag allesamman!

3 thoughts on “En lugn natt på jobbet

  1. Så spännande att se hur det ser ut! Nyfikna jag:). Verkligen intressant!!! Oj vad mycket du får vara med om! Så bäst du är hjärtat<3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s